Kuchnia

Ciasta i wypieki

Serduszka cynamonowo – wiśniowe

Składniki:

12 dag masła
20 dag mąki
25 g mielonych orzechów laskowych
75 g mielonych migdałów
10 dag cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki cynamonu
20 dag konfitury wiśniowej
Cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Masło pokrój w kostkę. Dodaj do niego mąkę, orzechy, cukier puder, jajko, kakao i cynamon. Z wszystkich składników zarób ciasto i włóż je na 10 minut do lodówki.

Następnie rozwałkuj lekko schłodzone ciasto.
Uwaga! Ciasto rozwałkuj między pergaminem (papierem do pieczenia), spowoduje to zachowanie orzechowego aromatu. Jeżeli tą czynność wykonacie na stolnicy posypanej mąką ciasto utraci ten smak.

Z otrzymanego ciasta wykrawaj ciasteczka w kształcie serduszek. Przełóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Z połowy ciastek wytnij mniejszą formą (w kształcie serduszka) środki.

Ciastka piecz w piekarniku o temperaturze 170 st. Przez około 6 minut.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj 5 minut aż przestygną.

Konfiturę wiśniową podgrzej, przetrzyj przez sitko i posmaruj nią pełne serduszka. Na wierzchu każdego umieść serduszka pozbawione środka - posyp je wcześniej cukrem pudrem.


Inspiracja/źródło przepisu: Gazeta Bella 24/2003

Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation