Kuchnia

Ciasta i wypieki

panipanidomu.pl/ Przepis na faworki


Faworki, chrust, chruściki to nazwy określające kruche ciasteczka. Popularne nie tylko w Polsce ale i w Niemczech oraz na Litwie. Połączenie prostych składników w szybki sposób pozwala uzyskać przysmak o słodkim smaku. Delikatne, kruche i efektywne…

Składniki:
20 dag mąki
3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 18%
3 żółtka
Sól
1 łyżka spirytusu
50 dag tłuszczu do smażenia
Bibuła do odsączania
10 dag cukru pudru do posypania
Wanilia

Przygotowanie:

Składniki (mąka, śmietana, żółtka, szczypta soli oraz spirytus) wymieszaj, wyrób na jednolitą masę.

Spirytus lub ocet sprawują funkcje spulchniacza oraz nie pozwolą na nadmierne wchłanianie tłuszczu podczas smażenia.

Otrzymane ciasto dobrze wybij wałkiem przez ok. 5 minut, aż do pojawienia się pęcherzyków.

Ciasto wałkuj partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.

Krój nożem na paski o szerokości 3 cm, długości 10-15 cm. Każdy pasek nacinaj w środku wzdłuż na 3- 6 cm i z jednej strony przewijaj.

Zanim zaczniesz smażyć „ na dobre” zrób próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli zaraz wypłynie i szybko się zarumień możesz rozpocząć smażenie. Smaż z dwóch stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem.

Gotowe faworki odsączaj na bibule lub ręczniku papierowym, oprósz cukrem pudrem lub cukrem pudrem z wanilią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation