Kuchnia

Ciasta i wypieki

Przepis na Ciasto Marchewkowe

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 szklanki marchewki startej na średniej tarce
- 6 jajek
- 1 i ½ szklanki cukru
- 1 i ½ szklanki oleju słonecznikowego
- 3 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki rozkruszonej na kawałki czekolady gorzkiej
- szczypta soli



Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, a następnie ubić.

Gdy będą już sztywne - dodać najpierw cukier, a następnie żółtka - dalej ubijając - mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Kolejno mieszając ( drewniana łyżką) powoli wlać olej, dosypać marchewkę, czekoladę i wszystkie bakalie.

Przygotowane w całości ciasto przełożyć na wysmarowaną olejem lub margaryną, posypaną bułką tartą blachę. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem :).



Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation