Kuchnia

Ciasta i wypieki

Babka cytrynowa

Składniki:

Kostka masła ( 25 dag)
20 dag cukru
Laska wanilii
5 jajek
25 dag mąki
Sok z 2 dużych cytryn
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

20 dag cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Szczypta kurkumy
2 łyżki wrzącej wody
Perełki cukrowe do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto:

Jajka wbij do miski dodaj cukier i rdzeń z laski wanilii. Całość miksuj ok. 5 min. do momentu uzyskania puszystej masy. Dodaj przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Do całości wlej uprzednio rozpuszczone masło (ostudzone) i dodaj sok z cytryny.

Formę natłuść i posyp bułką tartą. Do tak przygot

owanej foremki wlej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na 35- 40 minut.

Lukier:

Do miski wsyp przesiany na sitku cukier puder dodaj sok z cytryny, wodę i szczyptę kurkumy dla nadania koloru. Całość ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem polej ostudzoną babkę i udekoruj perełkami cukrowymi.

Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation