Kuchnia

Kuchnia

Gulasz pomidorowy zapiekany w cieście

Ciekawie podany gulasz o smaku pomidorów. Mięso zapieczone pod kołderką z ciasta francuskiego jest doskonałym pomysłem na obiad.


Składniki (4 porcje)

500 g szynki wieprzowej
1 marchewka
1 cebula
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
pół porcji ciasta francuskiego
1 rozbełtane jajko

Wykonanie

Mięso oczyszczamy i kroimy w kawałki. Panierujemy w mące i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Wlewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby uzupełniamy wodę). W szybkowarze trwa to około pół godziny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy go z gulaszem. Tak przygotowane danie przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy ciastem francuskim i smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180ºC przez około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation