Kuchnia

Mniam

Soczysty kurczak pod kruszonką - ugotuj.to

Soczysty kurczak pod kruszonką - składniki:

3 pojedyncze piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
sok z połowy limonki
2-3 łyżki oliwy/oleju
sól i pieprz
Na "kruszonkę":3-4 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 natki pietruszki
duża garść świeżej bazylii
połowa papryczki chilli
skórka z całej cytryny
sól i pieprz
ew. tarty parmezan lub mozzarella

Soczysty kurczak pod kruszonką - sposób przygotowania: Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki i cytryny, dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przed pieczeniem należy przygotować "kruszonkę". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię, startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usunęłam z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy. Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa. Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Przepis pochodzi z bloga: plateofjoy.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation