Kuchnia

SWEETS

CIASTO JOGURTOWO-GRYSIKOWE Z MASĄ KAJMAKOWĄ

Wykonanie:
MASA GRYSIKOWA
-z mleka odlać 0,5 szklanki, dodać do niej grysik, dokładnie wymieszać
- resztę mleka zagotować z cukrami i cynamonem
- gdy mleko się zagotuje, wlać mleko z grysikiem, mieszając, aby nie powstały grudki, gotować 2-3 minuty, aż budyń lekko zgęstnieje
- budyń grysikowy ostudzić, po tym czasie zdjąć zaschniętą warstwę z wierzchu
- masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu grysikowego cały czas miksując
- spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia (warto posmarować pierw blachę tłuszczem, dzięki temu papier się przylepi)
- na spód wyłożyć część herbatników (mogą być ułożone w całości lub pokruszone drobniej, ja zazwyczaj kruszę je na dość drobne kawałki, dzięki temu lepiej nasiąkają masą, jaką na nie nakładam, tworząc zwartą ciasteczkową warstwę) lub ułożyć pierwszy blat miodowy
- na herbatniki (blat miodowy) wyłożyć delikatnie masę grysikową, na nią położyć kolejną warstwę pokruszonych lub całych ciasteczek (drugi blat), przyciskając je do masy, dzięki temu szybciej zmiękną
- całość schłodzić w lodówce

MASA KAJMAKOWA
- śmietankę i mleko przelać do rondelka z grubym dnem, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez 20-40 minut, co jakiś czas mieszać uważając, żeby powstająca masa nie zaczęła się przypalać ani przywierać do dna garnka, zwłaszcza pod koniec, kiedy masa zaczyna gęstnieć
- gdy masa zgęstnieje i przyjmie lekko brązową barwę (kolor kawy z mlekiem), zdejmujemy ją i studzimy, co jakiś czas mieszając
- masło ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej masy kajmakowej, ucierając na gładki krem
- masę kajmakową rozsmarowujemy na herbatnikach, które rozłożyliśmy na masie grysikowej, będzie ona tworzyć cienką warstwę, jest jednak na tyle słodka, że wystarczy jej tyle w cieście

PIANKA JOGURTOWA
- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia, następnie dodać gorącą wodę i ponownie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- cukier rozpuścić w rondlu tworząc karmel, gdy przyjmie złoty kolor (trzeba uważać, żeby karmel się nie przypalił, bo wtedy nasz kajmak będzie miał niedobry gorzki smak), dodać powoli mleko i śmietankę; cukier może zamienić się w stały karmel, lecz podczas gotowania ponownie się rozpuści - gotować, aż płyny trochę odparują tworząc kremową konsystencję, na koniec dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać
- jogurt przełożyć do miski, dodać ostudzony kajmak i wymieszać/zmiksować
- kremówkę ubić na sztywno
- do jogurtu dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać do uzyskania jednolitej lejącej konsystencji
- jogurtową masę przelać do ubitej kremówki i wymieszać, całość przelać na wysmarowaną wcześniej na cieście masę kajmakową
- ciasto schładzać w lodówce przez kilka godzin do zastygnięcia pianki jogurtowej, choć najlepiej smakuje, gdy poleży tam co najmniej 1 dobę (lub 2-3 dni w przypadku blatów miodowych)

Możemy ugotować jedną wspólną masę wybierając jeden ze sposobów, tzn. gotując wszystko razem lub karmelizując pierw cukier, musimy jednak zmienić trochę proporcje, gdyż pierwsza masa jest bardzo gęsta, typowa dla ciast takich jak mazurek, a druga - rzadsza, warto więc zmniejszyć ilość cukru w pierwszym przepisie i np. na 150ml płynów dać 0,5 szklanki cukru a nie całą.
Trzeba też pamiętać, że masa z czasem gęstnieje, więc jeśli nie wykonujemy obu mas równocześnie, warto część, którą zostawimy do pianki jogurtowej, wstawić w naczyniu/rondelku do garnka z gorącą wodą, dzięki temu nasz kajmak tak szybko nie stwardnieje.

Ciasto jogurtowo-grysikowe z masą kajmakową jest ciastem dość pracochłonnym, jednak efekt jest bardzo smaczny; poszczególne warstwy się uzupełniają, masa z domowym kajmakiem jest mocno słodka, natomiast jej słodycz świetnie równoważy pianka jogurtowa, do której poza niewielką ilością kajmaku nie dodajemy cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation