Kuchnia

Babeczki bułeczki ciasteczka

MUFFINY CZEKOLADOWE

Składniki na 6 muffinów:

100g gorzkiej czekolady
2 małe jajka lub 1 duże
75g masła
3-4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
6 daktyli
1/4 szklanki mąki
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
skórka z pomarańczy lub 1/4 łyżeczki esencji pomarańczowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie ucieramy masło z 1/2 cukru, aż będzie miało kremową konsystencję. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wszystko mieszamy.
2. Do jednej miski wbijamy białka, a do drugiej żółtka. Te drugie ubijamy z resztą cukru na puszystą masę i dodajemy do czekolady z masłem. Następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, skórkę pomarańczową, miód, posiekane bardzo drobno daktyle oraz mleko i wszystko mieszamy.
3. Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy do masy i znów delikatnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
4.Jeżeli przygotowujemy polewę, rozpuszczamy czekoladę z masłem w rondelku. Dodajemy posiekane migdały, a następnie wykładamy na wierzch babeczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation