Kuchnia

Babeczki bułeczki ciasteczka

Czekoladowa Lawa, deser z płynnym środkiem

Składniki

100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100g g cukru pudru
100 g mąki pszennej
2 jaja
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - składnik opcjonalny
2 łyżki dowolnego likieru pomarańczowego - składnik opcjonalny
0.33 szklanki kakao do posypania foremek oraz deseru po upieczeniu

Przygotowanie:

Krok 1

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2

Jaja i żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości.

Krok 3

Następnie stopniowo wlewamy czekoladę z masłem

Krok 4

Na końcu dodajemy mąkę i wlewamy dodatki smakowe, jeśli się na nie decydujemy. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 5

Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i posypanych kakao ramekinów. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 160C.

Krok 6

Wyjmujemy z foremek, w razie potrzeby, boki podważając delikatnie nożem. Odrobinę przestudzone, posypujemy kakao.

Krok 7

Zjadamy, najlepiej od razu, choć później również smakują znakomicie. Tradycja przewiduje podanie w towarzystwie truskawek i/lub bitej śmietany. Ja najbardziej lubię je bez niczego.

Krok 8

UWAGi NA TEMAT PIECZENIA:
Czas pieczenia uzależniamy od wielkości ramekinów i cały czas kontrolujemy sytuację. Ciastka powinny mieć dość solidną skorupkę z zewnątrz, ale środek płynny lecz przy tym już lekko gęsty. Jeśli deser wyjmiemy z piekarnika za szybko, wnętrze będzie zbyt rzadkie, a znów gdy się zagapimy, otrzymamy całkowicie upieczone ciasto czekoladowe, bez śladu gorącej lawy wewnątrz. Do opcji idealnej dochodzi się metodą prób i błędów. U mnie, lava cakes wyszły takie jak należy, dopiero przy drugim do nich podejściu. Teraz juz wiem, że w moich foremkach i moim piekarniku muszą spędzić 7 -9 minut. Nie mając doświadczenia, warto zrobić nieco więcej ciasta i ze 2 sztuki babeczek poświęcić na eksperymenty.:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation