Kuchnia

Kulinaria

sernik twix



przyznam wam szczerze, że ten sernik miał być jedną z propozycji na świąteczne wypieki, ale nie byłam w stanie sie powstrzymać i nie przygotować go wcześniej. a już po pierwszym kęsie wiedziałam, ze muszę wam go pokazać jak najszybciej.

dlaczego?

ponieważ jest przepyszny. kremowy i aksamitny, słodki - ale też bardzo ciekawy w smaku.

dodatkowo robi się go na prawdę ekspresowo a to chyba bardzo ważny argument w ferworze wszystkich przedświątecznych przygotowań, prawda? :)

a może ktoś z was podobnie jak ja nie będzie chciał czekać do Świąt :)



spód:



* 180 g pełnoziarnistych herbatników

* 65 g masła



masa serowa:



* 800 g sera twarogowego na sernik (z wiaderka)

* 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* 1 szklanka cukru

* 1 budyń śmietankowy bez cukru

* 4 jajka

* 200 g twixów (4 opakowania po 2 sztuki)



polewa:



* 250-300 g masy krówkowej (gotowa z puszki)



ciastka mielimy w blenderze lub wałkujemy na proszek w foliowym woreczku a następnie dodajemy do nich stopione i lekko przestudzone masło. masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm, dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

ser, śmietanę, cukier, jajka i proszek budyniowy umieszczamy w misce i miksujemy na średnich obrotach około 30 sekund - tylko do połączenia się składników, po czym dodajemy pokrojone w około jednocentymetrowe plasterki twixy. delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na przygotowany wcześniej spód.

sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut (wierzch powinien byc ścięty, ale środek delikatnie płynny).

sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy w tortownicy na noc do lodówki.

rano obkrawamy boki, zdejmujemy obręcz tortownicy, a wierzch smarujemy dokładnie rozmieszaną widelcem masą krówkową. wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny by zastygła.

szczerze mówiąc, sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej więc wyjmijcie go z lodówki około pół godziny przed planowanym podaniem.

smacznego :)









“life tastes better after a slice of cheesecake!”

jason shaw 



twix cheesecake

crust:



* 180 g whole wheat cookies

* 65 g butter



filling:



* 800 g cream cheese

* 250 ml sour cream

* 1 cup sugar

* 1 tablespoon flour

* 4 eggs

* 200 g twix bars



topping:



* 250-300 g dulce de leche



place cookies in a food processor and process until fine crumbs. add melted and cooled a little bit butter and process and combine. press the mixture into a 24cm round springform tin and chill for about 30 minutes.

beat cream cheese, eggs, cream, sugar and flour for about 30 sec. add chopped twix bars and mix with a tablespoon or spatula - just until combined. pour on a cookie crust.

bake for about 70 minutes in 170c. set aside to cool and refrigerate overnight.

next day spread dulce de leche on the top of the cheesecake and refrigerate for 2-3 hours.

remove the cheesecake from the fridge half an hour before serving.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation