Kuchnia
mniam
Sernik z borówkami
składniki na spód:
125g ciasteczek kakaowych (u mnie Oreo bez kremu)
2 łyżki masła
składniki na masę serową:
1kg twarogu, zmielonego 2-3krotnie
220g cukru
300g śmietany gęstej 18%
5 jajek
150g + 50g purée z borówek*
2 łyżki śmietankowego proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki dżemu jagodowego**
250g borówek polskich
oraz:
200ml śmietanki kremówki 30%
200g śmietany gęstej 18%
2 łyżki cukru
2-3 łyżki puree z borówek*
borówki do posypania gotowego sernika
Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Dno tortownicy 22-26 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić na czas przygotowywania masy serowej. Piekarnik nagrzać do 175st.C. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Zmielony twaróg, gęstą śmietanę i cukier zmiksować krótko w misie miksera. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem wolno miksując do połączenia. Kolejno dodać 150g purée z borówek, zmiksować. Na koniec dodać proszek budyniowy/mąkę oraz wanilię. Dżem jagodowy wymieszać ze 100g borówek. Na schłodzony spód nakładać masę serową przekładając dżemem wymieszanym z owocami (jeśli chcecie by brzeg sernika pozostał jednokolorowy, nakładajcie konfiturę pozostawiając zewnętrzny margines masy serowej). Na wierzchu rozłożyć pozostałe 150g borówek i 50g purée. Piec 15 minut w 170st.C, potem 60-70 minut lub dłużej w 125st.C, aż sernik się zetnie. Ostudzić 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku, kolejno na kuchennej kratce, a następnie schłodzić kilka godzin lub lepiej na całą noc w lodówce.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, dodać gęstą śmietanę 18% i jeszcze raz zmiksować na sztywno. Dodać purée i wymieszać mniej lub bardziej dokładnie. Wyłożyć na schłodzony sernik, posypać borówkami.
*borówki zmiksować w blenderze, przetrzeć przez sito na purée.
**możecie również pominąć dodatek dżemu i części borówek w przepisie dodawanych do masy
Sernik możecie upiec także w kolorze malinowym
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