Kuchnia

Słodkości - przepisy

Deser jogurtowy z wiśniami

Składniki na masę jogurtową:
tortownica o średnicy 23 cm
800 g gęstego jogurtu greckiego
200 g śmietanki 30%
ok. 5 łyżek cukru pudru (lub według uznania)
20 g żelatyny (ok. 6 łyżeczek)
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty
ok. 500 g wydrylowanych wiśni
200 ml soku z wiśni*
galaretka wiśniowa + woda
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić niemal na sztywno.
Jogurty połączyć z cukrem. Stopniowo dodawać ubitą śmietankę i na niskich obrotach miksować do POŁĄCZENIA się składników. Wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać.
Masę jogurtową wylać na biszkopty. Wyłożyć delikatnie wiśnie, lekko je dociskając. Te które się nie zmieszczą wyłożyć na wierzch. Wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować galaretkę.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, wymieszać z sokiem z wiśni i odstawić do wystudzenia.
Gdy masa jogurtowa lekko stężeje, wylać na nią galaretkę. Odstawić na noc do lodówki.
Smacznego : )

* Sok z wiśni otrzymałam po wydrylowaniu wiśni. W razie braku, po prostu rozpuścić galaretkę wiśniową w 400 ml gorącej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation