Kuchnia

Słodkości - przepisy

Tarta bananowa z jagodami i gorzką czekoladą

Składniki: (tarta)

- 200 g maki

- 50 g cukru pudru

- 100 g masła

- 2 żółtka

Mąkę przesiej, dodaj pokrojone masło, żółtka, cukier puder i zagnieć wszystko na jednolitą masę.
Uformuj z masy kulę i wstaw do lodówki na 15 minut.
Wyklej formę do tarty ciastem, nakłuj je widelcem, połóż na wierzchu papier do pieczenia i obciąż kulkami ceramicznymi, po czym podpiecz przez 10 minut w 180°C.
Wyjmij papier i kulki ceramiczne, po czym piecz przez 15 minut.
Krem:

- 3 banany

- 100 g serka mascarpone

- 400 g śmietanki kremówki 36%

- 10 łyżek cukru pudru

- 100 g gorzkiej czekolady

- dżem jagodowy

- jagody do ozdobienia

Kremówkę ubij na sztywno.
Mascarpone ubij w osobnej misce i delikatnie wymieszaj z kremówką i cukrem pudrem.
Dodaj posiekaną gorzką czekoladę i ponownie wymieszaj.
Tartę wysmaruj w środku dżemem jagodowym i rozłóż na niej plasterki banana.
Wyłóż na wierzch krem i ozdób ciasto bananami oraz jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation