Kuchnia

Pyszności 2

Łabędzi puch

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
2 małe czerstwe bułki kajzerki
2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
10 dag. kokosu
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny
cukier waniliowy

Kokos:
1 łyżka masła lub margaryny
10 dag. kokosu
1/2 szkl. cukru

dżem z czarnej pożeczki lub wiśniowy


Opis przygotowania:
Rozpocznij od przygotowania biszkoptu.
Zacznij, jak zwykle, od ubicia białek na sztywną pianę.
Dodawaj po jednym żółtku i po trochu cukru, nadal ubijając.
Na koniec delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Piecz w brytfannie wyłożonej papierem pergaminowym w piekarniku rozgrzanym do 160'C przez około 30 min.
Po przestygnięciu rozkrój na dwie części.

Następnie przygotuj masę.
Bułki zalej 1 szkl. mleka i zaczekaj aż nasiąkną. Dokładnie je zmiksuj.
1 szkl. mleka zagotuj z cukrem. Dodaj do tego kokos i zmiksowane bułki- gotuj jeszcze 5 min na małym ogniu i odstaw do wystygnięcia.
Utrzyj masło z margaryną i cukrem waniliowym. Dodawaj po łyżce masy, nadal ucierając.

Na koniec przygotuj kokos.
Do rozpuszczonego w garnku masła dodaj kokos i cukier- upraż na złoty kolor stale mieszając, żeby nie przypalić!

Pierwszą część biszkoptu posmaruj dżemem i wyłóż na to połowę masy. Przyłóż drugą częścią biszkoptu i na to druga połowa masy (drugą część też można posmarować dżemem). Na górę wyłóż wystudzony kokos, lekko ugnieć łyżką, żeby się nie zsypywał
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation