Kuchnia

słodkości

Kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i rodzynkami w czekoladzie


SKŁADNIKI ( na 12 dużych ciastek):
200 g mąki pszennej
200 g cukru brązowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g miękkiego masła
1 duże jajko
2 łyżki orzechówki Soplica (opcjonalnie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g płatków owsianych
100 g rodzynek w czekoladzie

PRZYGOTOWANIE:
W misce utrzeć miękkie masło z cukrem przy użyciu miksera. Dodać jajko, orzechówkę i ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do pierwszej miski i zmiksować trzepaczką na niskich obrotach. Wsypać płatki owsiane i wymieszać masę łyżką.
Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni.
Ciasto nakładać łyżką w odstępach (urosną!) na wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej lekko mąką dużej blasze. Lekko spłaszczyć dłonią lub łyżką. W każde ciastko wbić kilka-kilkanaście rodzynek w czekoladzie. Piec 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika mają lekko miękką strukturę - należy podawać je zupełnie wystudzone, wtedy stwardnieją i nabiorą chrupkości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation