Kuchnia

przepisy

Czekoladowy murzynek z gruszkami

Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
5 jajek
1/2 kostki masła
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady
1/3 szkl. wody
3-4 gruszki


Masło, cukier, wodę, kakao i połamaną czekoladę umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu do momentu połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać żółtka, potem mąkę z proszkiem i wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm (można też użyć trochę większej) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Gruszki ułożyć na cieście i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation