Kuchnia

Ciasta Przepisy

Bajaderka pod pierzynką

Składniki:

na spód:
60 szt herbatników
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
4 łyżki nutelli
1 słoik powideł śliwkowych bądź marmolady
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao (extra ciemne)
kieliszek alkoholu

na piankę:
300ml śmietanki kremówki
1 galaretka o smaku wiśniowym


Sposób wykonania:

Spód tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć herbatnikami. Taką sama ilość ciastek odłożyć na później. Pozostałe herbatniki połamać na mniejsze kawałki.

Mleko, cukier, masło, kakao zagotować. Lekko przestudzić. Dodać powidła, nutellę, alkohol i pokruszone ciastka. Wymieszać.

Gęstą masę wyłożyć na przygotowany spód.

Na masie poukładać odłożone wcześniej herbatniki, tworząc w ten sposób kolejną warstwę.

Herbatniki lekko przycisnąć i odstawić całość do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Przestudzić.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Wąskim strumieniem wlewać zimną, ale jeszcze płynną galaretkę, cały czas ubijając.

Wiśniową piankę wylać na bajaderkę.

Pozostawić w lodówce do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation