Kuchnia

Küche

Lekka sałatka z mozzarellą i grzankami czosnkowymi

Składniki na porcję:
Mix sałat - duża garść
Pomidor - sztuka
Mozzarella potarta - łyżka
Nasiona słonecznika - łyżka
Chleb pełnoziarnisty - kromka
Olej rzepakowy - łyżeczka
Czosnek - ząbek

Sos (opcjonalnie):
Oliwa/olej lniany - łyżka
Ocet balsamiczny - 1/4 łyżeczki
Sól, pieprz, zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:
Przygotowujemy grzanki - chleb kroimy w kostkę. Olej mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę - skrapiamy grzanki, które rozrzucamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w 180˚C przez ok. 10 minut.
Na talerzu rozkładamy sałatę, na to pomidor pokrojony w ósemki i pozostałe składniki.
Skrapiamy sosem, aczkolwiek sałatka smakuje świetnie również bez sosu :)

Wartość odżywcza porcji sałatki (bez sosu):
Energia: 186 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 26,3 g
Błonnik pokarmowy: 5,7 g
Cholesterol: 0 mg


Sałatką z mozzarellą i grzankami jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation