Kuchnia

CIACHA - CIASTECZKA

Drożdżowe bułeczki z marmoladą

Składniki:

3,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
50 g świeżych drożdży
5 żółtek
150 g masła

Nadzienie:

marmolada jabłkowa



cukier puder do posypania









Do miseczki wkładamy drożdże. Wsypujemy łyżeczkę cukru i mąki i dolewamy trochę ciepłego mleka, tyle aby drożdże się rozpuściły. Odstawiamy miseczkę w ciepłe miejsce aby drożdże podrosły.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Wlewamy utarte z cukrem żółtka. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy i dolewamy ciepłe mleko. Powoli wlewamy rozpuszczone letnie masło i zagniatamy ciasto. Wierzch ciasta posypujemy mąką i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość. Zajmie to około 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką. rozwałkowujemy i całe smarujemy grubą warstwą marmolady. Zwijamy jak roladę. Kroimy w plastry o grubości około 4-5 cm. Układamy w wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Z wierzchu, wzdłuż po środku każdej bułeczki, trzonkiem noża robimy podłużne wgłębienie. Włączamy piekarnik i zanim się nagrzeje, to bułeczki jeszcze podrosną.

Pieczemy około 20-25 minut. Na wierzchu bułeczki powinny ładnie się zrumienić.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe bułeczki, obficie posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation