Kuchnia

Przepisy vege

jadłonomia · roślinne przepisy: Pasztet z batatów i z czarną soczewicą

Składniki:
•1 szklanka suchej czarnej soczewicy
•1 batat
•1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych + do posypania formy
•50 ml oleju roślinnego
•2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
•1 łyżka sosu sojowego
•1/2 łyżeczki wędzonej papryki, do kupienia tutaj
•1/2 łyżeczki słodkiej papryki
•1/4 łyżeczki chili
•1/4 łyżeczki mielonej kolendry
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata umyć, osuszyć i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 45 minut do czasu, aż będzie bardzo miękki. Na koniec piekarnik schłodzić do 200 stopni.
2.W międzyczasie soczewicę wsypać do garnka, wlać sporą ilość wody i gotować do miękkości około 45 minut.
3.Kiedy batat będzie miękki wyjąć go na blat i chwilę przestudzić. Soczewicę odcedzić i przełożyć do dużej miski, z przestudzonego batata zdjąć skórę i dodać go do soczewicy.
4.Dodać wszystkie pozostałe składniki i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.Keksówkę delikatnie posmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi, następnie pasztet przełożyć do foremki, obsypać wędzoną papryką i wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec przez około 45 minut do czasu, aż będzie rumiany, odstawić do wystudzenia na kilka godzin.

Porady:
•Płatki owsiane możecie zmielić w młynku do kawy lub blenderze.
•Czarną soczewicę możecie zamienić na czerwoną fasolę, zieloną lub brązową soczewicę.
•Ten pasztet jest lekko słodki, dzięki dodatkowi batatów, dlatego najlepiej będzie smakował z dużą ilością świeżych ziół, sałatą, szczypiorkiem lub z pikantnym ajwarem.
•Nie rozgrzewajcie piekarnika dla jednego batata - dorzućcie od razu kilka buraków i zróbcie buraczane carpaccio lub ćwikłę z wasabi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation