Kuchnia

Przepisy vege

Proste pierogi z soczewicą i pieczarkami | Ammniam
Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki razowej lub graham, drobno mielonej orkiszowej lub pszennej (typ 2000 lub 1850),
1,5 szklanki maki orkiszowej lub pszennej jasnej (typ 480),
gorąca woda.

Farsz:
1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy,
Około 15-20 niewielkich pieczarek,
1 duża lub 2 małe cebule,
1 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki majeranku,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1.Soczewicę ugotować do miękkości.
2.Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oliwie wraz z obranymi i pokrojonymi w plasterki kapeluszami i trzonkami pieczarek.
3.Następnie ugotowaną soczewicę połączyć z podsmażoną cebulką i pieczarkami, przyprawić kolendrą, solą i pieprzem.
4.Całość zmiksować blenderem, ale nie na zupełnie gładką masę.
5.Z mąki i wody zagnieść ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
6.Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.
7.Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.
8.Podawać z podsmażoną cebulką. Można posypać je również posiekanymi orzechami i natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation