Kuchnia

Kulinaria

Pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i fetą
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki, najlepiej typ 500 np. poznańska
- 1 jajko
- 1 żółtko
- niecała szklanka gorącej wody
- łyżka masła
- szczypta soli

Wszystkie składniki należy razem zagnieść, aby uzyskać jednolite ciasto. Uważać, żeby się nie oparzyć gorącą wodą. Zasada najważniejsza: nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto się łatwo kleiło i cienko rozwałkowywać odrywając ciasto po kawałku, przy czym resztę przykrywać miską, żeby nie wysychało. Pierogi wykrawać szklanką, nałożyć nadzienie, skleić i gotować w osolonej wodzie, do momentu, kiedy wypłyną.

Składniki na nadzienie:
- 1 pierś kurczaka, którą należy posolić, popieprzyć, usmażyć na patelni i drobno pokroić
- 250 gram zblanszowanego i drobno pokrojonego szpinaku
- 100 gram drobno pokrojonego sera feta
- 1 rozdrobniony ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wszystkie składniki dobrze wymieszać widelcem i doprawić przyprawami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation