Kuchnia

Kulinaria

Zupa dyniowo-cukiniowa z makaronem z cukinii | Kwestia Smaku

1 cebula
2 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 cukinia (300 g)
500 g dyni
800 ml bulionu
250 ml mleka
świeży tymianek (1 łyżka) lub kilka listków bazylii
PRZYGOTOWANIE

W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać suszony tymianek, obraną i pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażać mieszając od czasu do czasu.
Cukinię umyć i obrać za pomocą obieraczki do julienne. Obraną cukinię pokroić w kosteczkę i dodać do garnka, "makaron" ze skórki odłożyć.
Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości. Zmiksować na krem z dodatkiem listków tymianku lub bazylii, następnie wymieszać z mlekiem i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z makaronem ze skórki z cukinii (skórkę z cukinii najpierw chwilę podsmażamy na maśle na patelni i doprawiamy solą i pieprzem).
WSKAZÓWKI

W wersji wegańskiej można użyć mleka roślinnego (migdałowego, owsianego) oraz zastąpić masło oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation