Kuchnia

zasłoikowane,zakręcone

Apetyczna babeczka: Łagodne buraczki z papryką do słoików
Potrzebne składniki:


3 kg buraków ćwikłowych
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli



Zalewa:


1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego
1 szklanka wody
1 łyżka soli
1/4 szklanki cukru
2-3 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego




1. Buraki szorujemy i gotujemy ze skórką przez ok 25-30 minut. Odcedzamy, studzimy, obieramy i ścieramy na wiórka. Paprykę kroimy na małą kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cienkie pióra.

2. Do gotującej się zalewy wrzucamy cebulę i gotujemy 10 minut, następnie dodajemy paprykę i również gotujemy razem przez 10 minut. Na koniec dokładamy buraczki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

3. Gorące buraczki przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, odstawiamy do wystudzenia. Nie wymagają pasteryzacji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation