Kuchnia

kuchnia

Złociste krążki cebulowe

2-3 duże cebule
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko
3/4 szkl. mleka (ok.165ml)
1/4 szkl wody (ok. 55ml lub zależnie od potrzeby)
3/4 szklanki bułki tartej (ok. 80g)
olej do smażenia (lub zależnie od potrzeb)
papryka ostra w proszku, sól, pieprz

1) Rozgrzać olej we frytkownicy do 185°C LUB smażyć na głębokim tłuszczu na patelni
2) W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
3) Pokroić w ok. 5mm odstępy i porozdzielać plastry cebuli na krążki.
4) Obtoczyć dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłożyć.
5) Do reszty mąki wbić jajko, wlać mleko, wodę i starannie wszystko wymieszać. (W razie zbyt gęstego ciasta dolewać wody lub zbyt rzadkiego dosypywać mąki łyżeczką).
6) 1/2 przygotowanej Bułki tartej wysypać na talerz z dodatkiem ostrej papryki i pieprzu (ok.1 płaska łyżeczka papryki i szczypta pieprzu bądź własna kompozycja)
7) Zanurzać krążki cebuli w cieście (bez nadmiaru ciasta), a następnie w bułce. Za każdym razem strzepywać nadmiar. Panierka powinna się bardzo dobrze trzymać.
8) Smażyć w głębokim tłuszczu (frytkownica/patelnia) po kilka pierścieni na raz (tak by do siebie nie przywierały) przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru!
9) Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu i posypać delikatnie solą.
Pyszne z sosem pomidorowym lub serowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation