Kuchnia

kuchnia

Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo – serowym

SKŁADNIKI NA CIASTO:
450 g mąki pełnoziarnistej
270 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
SKŁADNIKI NA FARSZ:
450 g różyczek brokuła
250 g sera białego (półtłustego)
1 duża cebula biała
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oregano
pieprz czarny
sól do smaku
oliwa z oliwek (do smażenia cebulki)

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy CIASTO:
Mąkę pełnoziarnistą zagniatamy z dosyć ciepłą wodą z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiną soli. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, aby "odpoczęło".
Następnie przygotowujemy FARSZ:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej oraz delikatnie posłodzonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oliwy z oliwek. Brokuł i cebulkę studzimy. Ostudzone różyczki brokuła miksujemy za pomocą blendera wraz z 2 ząbkami czosnku na gładką masę, a następnie dodajemy do niej zeszkloną cebulkę, rozgnieciony widelcem ser biały, 2 łyżeczki oregano oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, podsypując je delikatnie mąką, a następnie wycinamy kształty za pomocą szklanki, na których układamy porcje farszu. Następnie zalepiamy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce. Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Pierożki podajemy z ulubioną okrasą. Całość świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym lub kleksem gęstej śmietany.

Futka/smaker.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation