Kuchnia

Coś na ząb

Niebieski krem ze szparagów z filmu "Dziennik Bridget Jones"

Składniki:
- pęczek białych szparagów
- bulion rosołowy lub kostki rosołowe
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- cukier
- śmietana 18% (do zup)
- masło
- oliwa z oliwek
- pieczywo (najlepiej czerstwe)
- niebieski barwnik spożywczy

Wykonanie:
Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy i kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Wsypujemy do wody łyżeczkę soli i cukru. Wrzucamy pokrojone szparagi i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane (aby uzyskać bardziej aromatyczną zupę można podsmażyć szparagi na maśle z odrobiną cukru). Zestawiamy garnek z ognia i całość miksujemy. Aby uzyskać idealnie gładki krem i pozbyć się łykowatych kawałków przeciskamy masę przez sitko. Następnie dolewamy odrobinę bulionu i stawiamy garnek ponownie na ogniu. Przez jakiś czas redukujemy krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy zupę z ognia, lekko przestudzamy, dodajemy kilka łyżek śmietany oraz kilka kropli barwnika spożywczego i całość jeszcze raz miksujemy. Z kromek pieczywa odkrawamy skórki i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy pieczywo i smażymy, mieszając, aż grzanki się zarumienią. Rozlewamy krem do bulionówek i posypujemy grzankami.

SMACZNEGO!

fot. From Movie To The Kitchen

Komentarze

Mareszka 10 lat temu
Bridget zrobiła krem ze szparagów :)
A jak to zrobić, żeby był niebieski?
Joanna 10 lat temu
Magdalena Gorczyńska, trzeba dodać barwnik. w necie jest przepis na to. :)
Ahaja 10 lat temu
Hmmm podałam przepis, ale zniknął...
Ahaja 10 lat temu
Mareszka masz rację to były szparagi :) Podaję nowy przepis ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation