Kuchnia

Jedzonko

ChilliBite.pl - motywuje do gotowania!: Chrupiące gofry belgijskie

Chrupiące gofry belgijskie
proporcje na ok 20 sztuk
50g świeżych drożdży
160g ciepłego mleka
1 łyżka cukru trzcinowego demerara
380g mąki tortowej
2 jajka
2 żółtka
1 łyżeczka cynamonu
LUB 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii)
100g rozpuszczonego masła
100g cukru perłowego (bardzo gruba rafinada)

Rozetrzyj drożdże w sporym naczyniu z cukrem demerara, łyżką przygotowanej mąki, połową ciepłego mleka i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiej pozostałą mąkę do misy miksera, wbij jajka i żółtka, dodaj cynamon lub wanilię, wlej urośnięte drożdże i pozostałe mleko. Wymieszaj całość hakiem miksera na gładkie, spójne ciasto, potem wmieszaj rozpuszczone masło, na końcu wsyp cukier perłowy i lekko wymieszaj szpatułą.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 45 minut, ciasto powinno potroić swoją objętość. Ja wstawiam misę przykrytą ściereczką do piekarnika rozgrzanego do 40°C, ale latem ciasto gofrowe świetnie rośnie pod przykryciem na blacie kuchennym.

Nabieraj na łyżkę niewielkie kulki ciasta i wykładaj na środku gofrownicy. Zamykaj gofrownicę, ale bez dociskania. Po ok 3-4 minutach cukier perlisty skarmelizuje się na zewnątrz gofrów i nabiorą one pięknego rumianego koloru.

Podawaj gofry belgijskie z cukrem pudrem, albo z gorącą pieczoną z cynamonem śliwką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation