Kuchnia

Przetwory

Marynowane pomidory

2 kg jędrnych małych pomidorów
1 l wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
1/3 szklanki octu
3 łyżki oliwy
1 cebula
liście chrzanu, koperek i czosnek, liść laurowy
Marynowane Pomidory
Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę. Do wody dodać cukier i sól i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu dolać ocet i oliwę, gotować przez 5 minut. Słoje przeznaczone do konserwowania pomidorów należy wysterylizować we wrzącej wodzie. Na spodzie ułożyć listek chrzanu, koszyczki koperku, kilka ząbków czosnku i liść laurowy oraz kilka plastrów cebuli. Następnie słoik wypełnić pomidorami, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zamknąć sterylną zakrętką. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation