Kuchnia

Chleb bulki

Bulki na jogurcie

Składniki:
500 g mąki
1 jajko
18 g drożdży
60 g masła
150 g jogurtu naturalnego
170 ml mleka
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
dodatkowo:
1 jajko
2 łyżeczki czarnuszki

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby były ciepłe. Mleko lekko podgrzać, wrzucić pokruszone drożdże. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem ślimakami do drożdżowego). Odstawić na 90 minut pod przykryciem ze ściereczki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części (lub więcej) i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie piec w 200*C około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation