Kuchnia

Chleb bulki

Szybki chleb

Składniki:
0,5 kg mąki
1,5 szklanki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
olej do posmarowania blachy
ewentualnie ulubione ziarna do posypania

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy (lub po prostu wsypujemy) do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól i wlewamy mleko.
Mieszamy drewnianą łyżką lub sylikonową łopatką. Najpierw powoli, później trochę szybciej, ale staramy się nie przedobrzyć z tym. Czas mieszania nie powinien być dłuższy niż 1-2 min.
Formujemy kulę i przekładamy na blachę posmarowaną olejem/ oliwą. Obracamy kulę tak, aby cała była pokryta olejem. Posypujemy mąką i robimy nożem nacięcie na krzyż na głębokość około 2 cm. Możemy też posypać ziarnami.
Bochenek przykrywamy metalową miską lub jak ja to zrobiłam, tortownicą i w taki sposób pieczemy przez 30 min w 180-200 st. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze kolejne 30 min.
Gotowe, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation