Kuchnia

Chleb bulki

Zaczyn:
40g drożdży
150ml ciepłego mleka
łyżka cukru
łyżka mąki tortowej Młynomag

Ciasto:
600g mąki tortowej Młynomag
100g mąki Graham Młynomag
łyżka soli
300ml ciepłej wody

Pomada:
100ml wody
łyżka mąki
szczypta soli

siemię lniane do posypania

Zaczyn: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.

Do zaczynu dodać składniki ciasta: oba rodzaje mąki, sól i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać ok 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i ponownie zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej (chleb sporo urośnie), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Składniki na pomadę wymieszać i zagotować, powstanie gęsta papka. Gorącą posmarować wyrośnięty bochen chleba. Chleb naciąć dość głęboko w kilku miejscach w poprzek.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni (grzanie góra-dół), wstawić chleb na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation