Kuchnia

Chleb bulki

Bulki sniadaniowe

Składniki na 16 bułek;

1170 g mąki pszennej
40 g drożdży świeżych
750 ml ciepłej wody
4 łyżeczki soli i cukru

Dodatkowo:
1 jajko do smarowania bułek
mak do ich posypania .

Sposób przygotowana;
Wsypujemy mąkę do miski ,dodajemy pokruszone drożdże i wlewamy ciepłą wodę.
Dodajemy cukier i sól .
Mieszamy energicznie aż powstanie jednolite ciasto swobodnie odklejające się od miski.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Po tym czasie dzielimy je na równe 16 części tj po około 130 g.
Każdą cześć kształtujemy na okrągły placek.
Jego boki zakładamy do środka i znów kształtujemy okrągły placek.
Zwijamy tj krokiet i kształtujemy podłużną bułkę.
Układamy bułki na ściereczce lub już bezpośrednio na blaszce, na której będziemy je piekli. Zostawiamy na 10 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Po środku każdej bułki robimy nożem lekkie nacięcie.
Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku do uzyskania lekko słomkowego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation