Święta i uroczystości

walentynki

Walentynkowe Cake Popsy

Składniki:

ok. 3 szklanki okruszków z ciasta (suche, bez kremu)
5-6 łyżek mascarpone
barwnik czerwony
ok. 150 czekolady gorzkiej
łyżka oleju
walentynkowe cukrowe confetti
patyczki do lizaków lub patyczki do szaszłyków


Wykonanie:

Okruszki zmieszać z mascarpone (mascarpone dodać powoli do uzyskania zwartego, łatwo formującego się ciasta). Na koniec wmieszać kilka kropel barwnika w płynie lub barwnika w żelu. Z ciasta formować nieduże serduszka. Najłatwiej najpierw zrobić kulkę, następnie lekko ją spłaszczyć, następnie nożem delikatnie rozciąć robiąc wgłębienie na górze serca*.

Czekoladę roztopić z kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać olej, dokładnie wymieszać. Patyczek lekko umoczyć w czekoladzie, wsunąć go w dół serduszka do ok. połowy jego wysokości. Zamoczyć w całości w czekoladzie. Od razu posypać posypką cukrową. Odstawić do zastygnięcia czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation