Kuchnia

wypieki

Makowo- kokosowe ciasto z biszkoptami

jaja kurze całe 9 szt.
polewa czekoladowa 1 szt.
alkohol 100 ml
biszkopty 24 szt.
cukier puder 2 łyżka
cukier 2 łyżka
galaretka cytrynowa 1 szt.
budyń waniliowy 1 szt.
masło roślinne zwykłe kostka 25 dag
wiórki kokosowe 5 łyżka
mak niebieski 4 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cukier 1,5 szklanka
sól 1 szczypta
mąka pszenna tortowa Lubella 1,5 szklanka
skrobia ziemniaczana 0,75 szklanka
mleko UHT 3,2% 500 ml

Sposób przygotowania

Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, mieszając dodać mak i wiórki kokosowe. Następnie delikatnie ucierając dodawać po łyżce piany z białek.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec około 30-35 minut w temperaturze 170- 180 stopni.
Mleko zagotować z cukrem i budyniem, zdjąć z ognia, dodać galaretkę( prosto z opakowania, nie rozpuszczoną), wymieszać dokładnie.
Budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i dodawać do niego po łyżce ostudzonego budyniu.
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć do 3/4 masy. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta, a na niej układać biszkopty nasączone alkoholem( ja użyłam rumu wymieszanego z herbatą).
Wierzch ozdobić polewą czekoladową( kupiłam gotową czarno- białą).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation