Kuchnia

Ciasta i desery-Serniki, serniczki

SERNIK SLIWKA W CZEKOLADZIE.

Na tortownicę 24 cm:

Spód:

200 g śliwek w czekoladzie

100 g masła

100 g brązowego cukru

100 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajo

Masa:

600 g twarogu 3-krotnie zmielonego, może być wiaderkowy

200 g serka waniliowego

1 łyżka esktraktu waniliowego

4 jaja

250 g cukru pudru



Spód: Masło topimy z cukrem i cukierkami. Studzimy jakieś 15 minut, a następnie miksujemy na puree i łączymy z mąką przesianą z proszkiem, oraz z jajkiem. Mieszamy do otrzymania lśniącego ciasta. Rozsmarowujemy je w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką tortownicy. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach.

A w tym czasie robimy masę serową. Twarogi miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy po jednym jajku. Pamiętajmy, żeby nie ucierać zbyt długo. To zapobiegnie zbytniemu rośnięciu i opadaniu sernika. Wylewamy masę serową na spód, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto. Dobrze zrobi mu też trochę czasu w lodówce.

Liska przygotowała swój sernik z polewą - mi zabrakło już czasu, ale myślę, że z nią musi być jeszcze smaczniej, więc cytuję:

200 g białej czekolady
5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36%
100 - 150 g cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych (opcjonalnie)

Czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.
Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation