Kuchnia

Ciasta i desery-Serniki, serniczki

SERNIK NOWOJORSKI.

Składniki:

200g/7oz ciastek digestive (lub innych zbożowych) pokruszonych na piasek
5 łyżek roztopionego masła

900g/2lb serka philadelphia (4 opakowania) - w temperaturze pokojowej
1 1/2 szklanki cukru
skórka otarta z 1 małej cytryny
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki soku z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki śmietany (sour cream)
4 jajka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie:

Najpierw proponuję przygotować foremkę. Będzie potrzebna folia alumioniowa do owinięcia szczelnie tejże foremki. Ja piekłam sernik w okrągłej formie, tortownicy z odpinanym dnem o średnicy 20cm/8inch ale można również w troszkę większej np. 23cm/9inch bo sernik jest dość wysoki. Najlepiej oderwać kawałek foli i położyć na dnie tortownicy, następnie ją zamknąć i szczelnie owinąć zewnętrzne brzegi aż do samej góry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation