Kuchnia

Przepisy

Botwinka

składniki:
- 1,5 litra wody
- pęczek botwinki
- marchewka
- pietruszka
- dosyć duży ziemniak
- kostka rosołowa
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- sok z połówki cytryny
- pół szklanki mleka (albo śmietany)
- łyżeczka mąki.
sposób przygotowania:

Botwinkę umyj, osusz, liście pokrój, a buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ugotuj wywar z wody, kostki rosołowej, marchewki i pietruszki, dodaj do niego obranego i pokrojonego ziemniaka. Gdy wywar się zagotuje, włóż do zupy botwinkę, przypraw małą łyżeczką soli i dwiema łyżeczkami cukru. Wlej sok z cytryny. Dosmakuj i sprawdź, czy nie trzeba jeszcze przyprawić, np. cukrem. Gdy zupa się ugotuje, rozprowadź w mleku łyżeczkę mąki i wlej do garnaka, zamieszaj, poczekaj 2-3 minuty i zdejmij zupę z ognia. Gotowe. Zupa botwinka jest szalenie zdrowa, dlatego polecam gorąco ten przepis.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation