Kuchnia

Przekąski

Hot Chilli Smaki: BBQ Sos
Składniki
(na mały słoik)

- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki octu (najlepiej winnego)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżka sosu worcestershire (ew. sosu sojowego)
- 1 łyżeczka tabasco (lub 1 łyżka tabasco chipotle)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu

opcjonalnie:
- 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca
- 100 ml whiskey

Sposób przygotowania

Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij powoli na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula nabierze ładnego złotawego koloru, dorzuć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze ok. 1-2 minut, cały czas mieszając.
Przerzuć zawartość patelni do rondelka. Dodaj wodę, ocet i koncentrat. Zagotuj i wymieszaj dokładnie aż składniki ładnie się połączą.
Dodawaj wszystkie pozostałe składniki sosu i gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając.
Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane w rondelku, zostaw go na małym ogniu i gotuj bez przykrycia przez ok. 30 min. Sos powinien nabrać średnio gęstej konsystencji i ładnego mahoniowego koloru.
Pod koniec gotowania możesz dodać whiskey i koncentrat z tamaryndowca (ja je zawsze dodaję), wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Sprawdź czy niczego nie brakuje. Gdy uzyskasz już pożądany smak, pozostaw do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation