Kuchnia

Ciasta i ciastka

Ciasto jogurtowe z jagodami:
(inspirowane Ancoo Journal)

240 g jogurtu naturalnego,
6 jajek,
40 g śmietanki kremowej 30%,
70 g stopionego masła,
60 g mąki pszennej,
30 g mąki ziemniaczanej,
140 g cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
szczypta soli,
1 szklanka jagód + garść do przybrania

Jogurt wymieszać ze stopionym masłem i sokiem z cytryny na gładką masę.

Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć ze śmietanką. Dodać przesiane obie mąki i wszystko dokładnie wymieszać, dodając do masy jogurtowo-maślanej.

Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż piana będzie tworzyć miękkie wierzchołki. Dalej ubijając, dodawać po łyżce cukru. Piana musi być sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie w niej rozpuszczony.

Ubitą pianę z białek w kilku porcjach dodawać do masy jogurtowej, bardzo delikatnie mieszając.

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni.
Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, a całą tortownicę od zewnątrz dokładnie owinąć folią aluminiową, aby nie dostała się woda. Tortownicę wstawić do większej, szczelnej, żaroodpornej formy.

Do tortownicy delikatnie przełożyć ciasto. Wierzch ciasta posypać jagodami.
Do formy, w której stoi tortownica, wlać wrzącą wodę tak, aby sięgała mniej więcej połowy wysokości tortownicy. Tortownicę w kąpieli wodnej wstawić do rozgrzanego pieca.
Piec około 1 godziny i 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzić w formie w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem schłodzić i ozdobić świeżymi jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation