Inne

Biżuteria, atelier, biżuteria

Kto ugości moich gości?: Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

SKŁADNIKI:
Naleśniki:
2 jajka
2 szkl mleka
1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej)
2 i 2/3 szkl mąki
4 łyżki oleju
szczypta cukru
szczypta soli
Farsz:
2 cebule
1 łyżka masła
50 dag pieczarek
25 dag sera żółtego
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Dodatkowo:
1 jajko
3 łyżki mleka
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości. Przestudzić. Ser zetrzeć na tartce na grubych oczkach, dodać do reszty farszu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku (farsz musi być dobrze doprawiony, najlepiej na pikantnie, żeby całość nie wyszła mdła). Kłaść porcje na naleśnika, zawijać krokiety.
3. Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać mleko. Gotowe krokiety panierować w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć na złoto.

Podawać z ulubionym sosem - u mnie był to pyszny Sos Cygański od WSP Społem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation