Kuchnia

wypieki

Prosta sałatka na zimę z kapusty, marchwi i chrzanu,

Z tej ilości składników otrzymamy 2 słoiki około 900ml, lub 4 mniejsze. W sam raz, aby po kilku dniach spróbować czy nam smakuje i przygotować więcej. Sałatki nie trzeba pasteryzować a przygotowanie trwa dość szybko. Najlepiej smakuje po kilku dniach jak wszystkie składniki przejdą smakiem. Polecam, następny wypróbowany przepis od Pani Zosi z Podkarpacia.
Prosta sałatka na zimę z kapusty, marchwi i chrzanu
Potrzebujemy:
500g białej poszatkowanej kapusty,
4 większe marchewki starte na tarce o dużych oczkach,
mały słoik 180g gotowego lub domowego chrzanu,
200g cukru,
2 cebule pokrojone w pół talarki,
1 szklanka oleju słonecznikowego,
½ szklanki octu 10%,
2 łyżki soli.
Składniki sałatki mieszamy w misce i pozostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie pakujemy w słoiki, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Komentarze

Danuta Matloka 3 lata temu
Bez pasteryzowania?
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation