Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ala piecze i gotuje: Sernik z ziemniakami
Składniki:

1,2 kg twarogu
30 dag cukru
20 dag masła
8 jajek
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru waniliowego
30 dag ugotowanych ziemniaków
1 cytryna(skórka)
100 g rodzynek
Przygotowanie:
Ziemniaki i twaróg zmielić. Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać twaróg z ziemniakami, budyń w proszku, skórkę startą z cytryny i wymieszać. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Pod koniec wsypać rodzynki obsypane mąką i wymieszać. Blachę o wymiarach 30*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec w 180 stopniach przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na 30 minut uchylając lekko drzwi piekarnika. Zimny sernik polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation