Kuchnia

Kuchnia

Mała cukierenka
Proste ciastka owsiane
Składniki:
220g masła
150g cukru (użyłam jasnego brązowego)
80g naturalnego miodu
350g płatków owsianych
100g poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny)

1. Do garnka przełożyć masło, miód i cukier. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia.

2. Dodać płatki owsiane i bakalie, wymieszać łyżką (patrz FILM). Masę przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut. Następnie jeszcze ciepłą masę ostrym nożem pokroić na porcje (patrz FILM), proszę uważać, gdyż masa owsiana jest jeszcze miękka. Ciastka odstawić do całkowitego ostygnięcia (stwardnieją i będą chrupiące).

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation