Kuchnia

Odżywianie

9 zdrowych produktów, które nie są dietetyczne!

Nektar z agawy
Wyrzuciłaś z kuchni biały cukier. Nie stosujesz sztucznych słodzików. Ale lubisz ten słodki smak. Odpowiedzią na problemy miał być złocisty syrop z agawy. Ale nie jest. Bo zawiera więcej kalorii niż cukier. Wprawdzie nie wprowadza takiego zamieszania w gospodarce cukrowej, jak jego biały odpowiednik, ale może podnosić poziom trójglicerydów i przyczyniać się do powstawania chorób serca. Jeśli szukasz niskokalorycznego, zdrowego słodzika, przerzuć się na stewię.

Bezglutenowe przekąski
Gluten stał się wrogiem publicznym numer jeden. Nie tylko chorzy na celiakię zaczęli go unikać jak diabeł wody święconej. Co nie jest łatwe, bo można go znaleźć w makaronie, chlebie, wszelkich pszennych wypiekach, a nawet – sosie sojowym. Jeszcze kilka lat temu dieta bezglutenowa oznaczała wyeliminowanie większości niezdrowych przekąsek. Jednak koncerny spożywcze szybko zorientowały się, że bezglutenowe produkty to niezły biznes. Jeśli więc zajadasz bezglutenowymi ciasteczkami czy precelkami zajadasz się również cukrem, tłuszczami i niezdrowymi dodatkami. Nie chcesz zupełnie zrezygnować z tych produktów? Zacznij czytać etykiety! Jeśli porcja produktu ma więcej niż 4 gramy cukru, poszukaj czegoś innego.

Jarmuż
Najbardziej hipsterskie warzywo ze wszystkich. Ale sam w sobie nie jest specjalnie smaczny. Przerabiamy go na wszystkie możliwe sposoby – jako chipsy z parmezanem, dodatek do sosów czy baza sałatki z toną dressingu. A dodatki te sprawiają, że jemy za dużo. Jeśli więc kochasz jarmuż spróbuj go w wersji z mlekiem migdałowym, cebulą i gałką muszkatołową, jako pyszną zupą. Jest bardzo sycąca, a 250 ml ma tylko 50 kalorii!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation