Kuchnia

Przekąski, dodatki, sosy

lody z koziego sera

Składniki:


500 g śmietany kremówki, 30 % lub 36 %
200 g mleka 3,2 %
180 g płynnego miodu
100 g koziego twarożku
100 g figowego dżemu
6 sztuk świeżych lub suszonych fig do dekoracji
Sposób przygotowania:



Śmietanę, mleko i miód miksujemy, a następnie podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut, ale nie zagotowując. Dodajemy ser kozi i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty. Następnie przelewamy do foremki do zamrażania do wysokości maksymalnie 4 cm i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wystudzenia na około 30 minut, a następnie umieszczamy w zamrażalniku na około 12 godzin, do czasu całkowitego zamarznięcia. Następnie naczynie z zamrożoną masą wyjmujemy z zamrażalnika, i po odczekaniu około 5-10 minut, kroimy kwadraty, następnie rozdrabniamy i dodajemy dżem figowy. Całość mieszamy, przekładamy do innego naczynia i odstawiamy na 5-10 minut do zamrażarki. Gotowe lody przekładamy do pucharków. Podajemy udekorowane pokrojonymi figami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation