Kuchnia

deserki, słodkości

Gruszki duszone z cynamonem

Autor: wd2005 Trudność: łatwyCzas: do 30 minutIlość osób: 3-4
Oceń:
12345 Głosów: 0 (0.00) Do ulubionych Dodaj zdjęcie Drukuj


Dodał: wd2005więcej »
fot. FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0
Potrzebne składniki:
1 kg gruszek
200 ml czerwonego wina półsłodkiego
100 ml likieru porzeczkowego
50 g brązowego cukru
6 cm skórki cytrynowej
5 goździków
2 laski cynamonu
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i ostrym nożem usunąć gniazda nasienne, zostawiając ogonki. Następnie w miejsca usuniętych gniazd nasiennych włożyć sparzoną wrzątkiem i pokrojoną na kawałki skórkę cytrynową, po 1 goździku i kawałku laski cynamonowej. Całość wstawić do dużego rondla, zalać czerwonym winem, likierem porzeczkowym, dodać cukier brązowy i wlać tyle wody, aby zakryła całe gruszki (ogonki pozostają niezalane). Wszystko doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation