Kuchnia

deserki, słodkości

Pieczone banany
Dla każdej osoby wystarczy pół banana, kroimy go na ćwiartki i pieczemy 15 minut w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. nie będzie potrzebne ani masło...ani cukier...uwierzcie mi... tylko banany i piekarnik.

Po wyciągnięciu z piekarnika serwujemy posypane granolą i polane zimnym sosem śmietankowo-waniliowym.

Granola

składniki:
-1 szklanka płatków owsianych,
- pół szklanki płatków migdałowych,
- garść orzechów włoskich,
- garść orzechów laskowych,
- garść łuskanych ziaren słonecznika,
- garść białego sezamu,
- pół szklanki miodu,
- pół szklanki brązowego cukru,
- 5 łyżek musu jabłkowego,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka oleju,
- garść suszonych moreli,
- garść suszonych fig,
- garść rodzynek.




Wszystkie składniki, poza suszonymi owocami, mieszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagżanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut ( po połowei czasu wyciągamy granolę i delikatnie mieszamy). Po upioeczeniu i wystudzeniu dodajemy pokrojone morele i figi oraz rodzynki. Granola gotowa...świetnie smakuje z jogurtem naturalnym...ale my podamy ją dzisiaj z bananami i sosem...





Sos śmietankowo-waniliowy
składniki:
- 1 szklanka śmietanki (30%),
- pół szklanki mleka,
- pół laski wanilii,
- 1 łyżka cukru,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Żółtka ubić z cukrem. Mleko wlać do garnuszka, dodać mąkę ziemniaczaną.Wanilię przekroić wzdłóż na pół, brzegiem noża wydobyć nasionka, wrzucić je i pozostałą część owocu do garnuszka. Mleko gotować ciągle mieszając. gorące wlać do naczynia z żółtkami i cukrem...ciągle mieszając... na koniec dodać śmietankę. Odstawić do wystygnięcia... podawać na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation