Kuchnia

deserki, słodkości

Karmelizowana nektarynka
słony sos karmelowy


Składniki na 1 porcję :

1 świeża nektarynka (lub morela)
40 g młodego szczawiu o czerwonej łodydze
1 laska wanilii
30 g cukru kryształu
masło
sól morska

Przygotowanie:

Nektarynkę tniemy na 8 części. Posypujemy cukrem i karmelizujemy przy użyciu palnika cukierniczego.

Na rozgrzanej patelni roztapiamy cukier (optymalna temperatura to 147C).

Gdy uzyska on złoty kolor dodajemy rozciętą wzdłuż laskę świeżej wanilii, oraz odrobinę masła i wody. Redukujemy do uzyskania konsystencji syropu, odstawiamy z palnika i dodajemy odrobinę soli morskiej do smaku. Całość przelewamy przez gęste sito.

Do dekoracji tego dania używamy dzikich listków szczawiu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation