Kuchnia

deserki, słodkości

suflet czekoladowy z musem malinowym i lodami miętowymi
Gorzki wulkan

Składniki:


8 jajek
200 g masła
350 g czekolady gorzkiej
200 g cukru pudru
lody miętowe


Sposób przygotowania:


Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a na koniec cukier puder. Do gotowej masy wlewamy rozpuszczoną czekoladę,
delikatnie mieszając. Następnie przelewamy do żaroodpornych foremek i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 7-8 minut. Deser podajemy z musem malinowym i lodami miętowymi.


Mus z malin


Składniki:



1 kg malin
100 g cukru
50 ml wody




Sposób przygotowania:



Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy czekając aż syrop cukrowy zgęstnieje. Następnie dodajemy maliny, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wstawiamy mus do lodówki na około 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation